Begeleiden sectieleiders

Sectieleiders
De secties vormen bij Opbrengstgericht werken een belangrijke spil in een onderwijsorganisatie. Onderwijs resultaten kunnen worden verbeterd  als de secties goed worden aangestuurd. In een OGW cultuur speelt de sectie dus een belangrijke rol. Om het rendement te vergroten, dient het sectievoorzitterschap goed gepositioneerd te worden in de school. In de praktijk is vaak de focus van sectievoorzitters vooral de organisatiekant. Om het leiderschap van sectieleiders te vergroten, zou  er geïnvesteerd kunnen worden in het onderwijskundig- en persoonlijk leiderschap van de sectievoorzitter. Een competente sectieleider kan naast goed  organiseren ook met weerstand omgaan, analyseren, aanspreken en feedback  geven, data genereren, verbeterplannen  schrijven, begeleiden en coachen van de sectieleden en herkennen van externaliserende aspecten van collega’s bij tegenvallende resultaten. De sectieleiders bevorderen de professionele cultuur in de sectie en zijn zicht bewust van hun rol als sectieleider.

De sectieleider zorgt voor hoge doelen en heeft hoge verwachtingen naar zich zelf en naar elkaar in de sectie. De resultaten worden cyclisch en structureel geanalyseerd. Bij tegenvallende resultaten wordt actie ondernomen. Er is in de sectie een open en een veilige cultuur voor reflectie en feedback.

Om de sectieleiders in hun kracht te zetten als sectieleider bij hun werkzaamheden, is er er een training ontwikkeld speciaal voor sectieleiders. Naast persoonlijke ontwikkeling worden er in de training ook een aantal praktische instrumenten aangereikt, waarmee de sectieleiders meteen aan de slag kunnen.

Scroll naar boven